Гарох пасяўны (Pisum sativum)

Гарох пасяўны (Pisum sativum), як адна з асноўных зернебабовых культур, мае вялікае кармавое значэнне. Ён змяшчае падвышаную колькасць бялку як у надземных частках расліны, так і ў збожжы – у сярэднім 20-27 %, мае збалансаваны амінакіслотны склад, добрую засваяльнасць, досыць высокую ўраджайнасць. Пасяўны гарох выкарыстоўваецца ў вытворчасці вельмі добрага бялковага корму для жывёл - зернефуражу, зялёнага корму, сіласу, сена, сенажу, камбікорму. Выкарыстанне такіх кармоў у жывёлагадоўлі служыць значнаму скарачэнню выдатку корму на адзінку прадукцыі, тым самым зніжаючы яе сабекошт. Расліны гароху спагадныя на калійныя і фосфарныя ўгнаенні, самі ж назапашваюць у глебе азот. Таму адным з лепшых папярэднікаў для многіх культур з'яўляецца якраз гарох пасяўны. Існуе 3 асноўных напрамкі выкарыстання пасяўнога гароху - харчовае, зернефуражнае і ўкоснае. І для кожнага з іх выведзены свае гатункі.