Гарох з агародніны (Pisum sativum)

Гарох з агародніны (Pisum sativum) — важная харчовая і кармавая культура. Асноўную частку пасеваў складаюць так званыя лушчыльныя гатункі. Насенне выкарыстоўваюць ў ежу вараным, у выглядзе супу і кашы. Яны даволі хутка разварваюцца, адрозніваюцца добрым густам, багатыя бялком, таму харчаванне гарохам асабліва карыснае пры адсутнасці мяса. Насенне гароху размолваюць ў муку і дадаюць да пшанічнай мукі для выпечкі хлеба. Смак хлеба такі дадатак трохі пагаршае, але затое паляпшае пажыўнасць, бо хлеб за кошт гарохавай мукі ўзбагачаецца бялком. У ежу выкарыстоўваюць не толькі насенне, але і цалкам бабы разам са створкамі і насеннем. Найчасцей іх збіраюць недаспелымі, калі яны яшчэ далікатныя і сакавітыя, утрымваюць шмат розных вітамінаў. Недаспелыя бабы, якія часта клічуць «лапаткамі», ядуць свежымі. Для працяглага захоўвання іх замарожваюць ці кансервуюць. Шырокае распаўсюджванне маюць кансервы з недаспелага насення цукровага гароху — «Зялёны гарошак». Надземныя парасткі гароху ўяўляюць сабою паўнавартасны бялковы корм для траваедных жывёл, як у свежым выглядзе, так і ў сушаным (у сене). Сена пасля малацьбы насення таксама ідзе на корм свойскай жывёле.