Гарчыца белая

Гарчыца белая (Sinapis alba L.) - расліна казуркаапыльная. Выдатная меданосная культура, што дае да 100 кг мёду з гектара, гарчычны мёд мае бледна-жоўты колер, вельмі духмяны і смачны. Можа расці на любых глебах з pH ад вельмі кіслай да шчолачнай, але найлепей развіваецца на лёгкіх і сярэдніх суглінках. Каранёвыя вылучэнні гарчыцы змяшчаюць арганічныя кіслоты, якія пры ўзаемадзеянні з глебай могуць пераводзіць шэраг элементаў харчавання з раней недаступнай ў лёгка засваяльную раслінамі форму (напрыклад цяжкарашчынныя фасфаты). Плюс самі гэтыя расліны здольныя засвойваць з глебы макра- і мікраэлементы, недаступныя іншым раслінам. Таксама каранёвыя вылучэння аказваюць і магутнае фітасанітарнае ўздзеянне супраць назапашання ў глебе такіх распаўсюджаных хвароб бульбы як фітафтароз, рызактаніоз, шолудзі клубняў, фузарыозныя гнілі. Паражэнне клубняў бульбы гэтымі хваробамі зніжаецца. Акрамя таго, устаноўлена зніжэнне ў глебе колькасці драцяніка. Засевак гарчыцы позняй восенню таксама спрыяе гібелі гэтага шкодніка з-за парушэння ўмоў яго перазімоўкі. Гарчыца хуткаспелая,  шпарка развіваецца і нават пры недахопе цяпла можа ў кароткі тэрмін сфармаваць значны ўраджай зялёнай масы. Яе можна выкарыстоўваць як зялёнае ўгнаенне - крыніца арганічнага рэчыва для раслін і глебавых мікраарганізмаў. Немалаважна і тое, што пры выкарыстанні на сідэрат зялёная маса хутка раскладаецца ў глебе. Хуткарослая і хуткаспелая гарчыца валодае падвышанай канкурэнтаздольнасцю і актыўна душыць развіццё большасці пустазелляў.